shutterstock_95067259(1)

Landelijke kennistoetsen (LKT)

10voor de leraar

De landelijke kennistoets is een van de landelijke instrumenten die de lerarenopleidingen inzetten om het eindniveau van de student te borgen. De toets gaat over de vakkennis die je als student de voorgaande jaren eigen hebt gemaakt. Voor twee pabovakken (rekenen en taal) worden deze toetsen afgenomen. Ook de toetsen hebben een landelijk bepaalde cesuur. Het behalen van de toetsen is een voorwaarde om je opleiding af te ronden. 

Let op: Volop Taal is voor de studenten in Vlaanderen.

Elementaire leeshandeling : een van de onderwerpen uit
“Basiskennis Taalonderwijs” 
(is een van de 9 domeinen uit beginnende geletterdheid. )

 

Nederlands: Het kennisplatform Taaldidactiek Wil je meer weten over de kennisbasis Nederlands voor de Pabo, ga dan naar het kennisplatform Taaldidactiek

  • Pabo
  • LKT Taal
  • LKT Rekenen

Pabo Taal en Rekenen

De pabo’s hebben voor bijna alle vakken kennisbases ingevoerd. Ook voor taal en rekenen. Deze kennisbases omschrijven het kennisniveau dat studenten aan het eind van hun opleiding moeten hebben van deze vakken. De kennisbases zijn vast onderdeel van het onderwijsprogramma (curriculum) op de pabo’s.

Aan het eind van hun opleiding krijgen pabostudenten kennistoetsen voor taal en rekenen. Deze landelijke kennistoetsen laten zien of de student de inhoud van de kennisbases beheerst. Om het pabodiploma te halen moet de student slagen voor de kennistoetsen.

 

10voor de leraar

Uitwerking kennisbasis Nederlands - 10 voor de leraar

Ga je binnenkort de landelijke kennistoets Nederlands maken? Hieronder vind je praktische informatie en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je voor te bereiden. Je hogeschool is verantwoordelijk voor een goede voorbereiding op de landelijke kennistoets en kan op basis van jouw prestaties je heel gericht wijzen op studie- en oefenmaterialen en eventuele extra trainingen.


 

Kennisplatform

Het kennisplatform Taaldidactiek

Wil je meer weten over de kennisbasis Nederlands voor de Pabo, ga dan naar het platform Taaldidactiek. Het platform Taaldidactiek heeft tot doel de kennisbasis Nederlands voor de Pabo toegankelijk te maken voor Pabo studenten en aan de hand van beelden deze kennisbasis tot leven te wekken. Binnen ieder domein is onder het tabblad praktijk een aantal voorbeelden van taalactiviteiten opgenomen, uitgevoerd door ervaren leerkrachten of door Pabo- stagiaires. Videofragmenten van deze praktijkvoorbeelden sturen richting kennisbasis en bieden mogelijkheden taaldidactische kennis te verwerven en te verwerken. Meer weten over de domeinen 
 

LKT Taal
Op zoek naar oefentoetsen: LKT Taal
 
Deze website is speciaal voor het leren van de landelijke kennisbasis toets taal PABO (LKT). Je kunt je voorbereiden binnen de verschillende domeinen en oefentoetsen.
 
Stuvia
 
Op zoek naar samenvattingen: Stuvia
 
 
Heb je samenvattingen of aantekeningen nodig om te studeren voor een cursus of specifiek examen? Op Stuvia vind je allerlei documenten die studeren makkelijker maken.
 

Basiskennis
Op zoek naar de kennisbasis: Basiskennis taalonderwijs: In de kennisbasis taal wordt beschreven wat een leraar basisonderwijs moet weten om goed taalonderwijs te kunnen geven op de basisschool. De leerstof is verdeeld negen domeinen.
Per domein zijn de belangrijkste kenniselementen beschreven aan de hand van vier invalshoeken 1  De leerinhoud. Wat is de leerinhoud? 2  De domeindidactiek. Hoe wordt de leerinhoud onderwezen? 3  Het fundament. Wat is het fundament onder de leerinhoud? 4  Taaldidactiek en taalbeleid. Wat zijn de algemene taaldidactische principes?

Portaal

Op zoek naar een taaldidactiekboek: Portaal

Taal bepaalt wie we zijn en speelt een cruciale rol in ons leven. We gebruiken taal om te communiceren, onze gevoelens uit te drukken en om greep op de wereld te krijgen. Zo schept taal de grenzen van wie we zijn en willen worden. Daarom is goed taalonderwijs op de basisschool belangrijk. Kinderen leren er taal te gebruiken en op taal te reflecteren. Dit vraagt om vaardige leerkrachten die het taalontwikkelingsproces van hun leerlingen zorgvuldig begeleiden. Portaal is hét praktische taaldidactiekboek dat een 'portaal' biedt naar de wereld van het taallerende kind. Het boek gaat over de wijze waarop je als leerkracht elke leerling tijdens de basisschoolperiode kunt begeleiden in zijn of haar talent.

 

 

Op zoek naar samenvattingen: